Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 21:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:29 

Jeremija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
... Daj molim te odgovori konkretno bez spinova kako bi mogli logično zaključiti čija je pozicija razumnija!

Baš me zanima ta tvoja logika, pa evo:
Deset Božji Zapovjedi koje je Mojsije urezao na dvije kamene ploče, dakle izvornih Deset Zapovjedi, Druga Božja Zapovjed se razlikuje od današnje koje spominje naša crkva.
Ta Zapovijed izričito zabranjuje izradu kipova svetaca, kao i ikonograije.

Moje pitanje je bilo: "Jeremija da li je Bog Isus Krist za zemeljskog života izdiktirao Evanđelja ili je osnovao Crkvu?"
Ti ne odgovaraš na to pitanje. Zašto? Zar se bojiš jasno odgovoriti?

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:34 

Barnaba je napisao/la:
...

Ma, kako ti nisam odgovorio kad sam rekao da su Evanđelja zapisana tek kasnije, neka 100 godina kasnije.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:54 

Evo izvorne Zapovjedi koje su urezane u kamene ploče i pohranjene u KOVČEGU SAVEZA:

- "Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom."

Biblija, Izlazak, III. Savez na Sinaju.

Pitanje za vas: Zašto naša crkva ne poštuje izvornost Deset Zapovjedi!

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 14:04 

Nije zabranjeno slikati, praviti kipove niti bilo šta od toga. Zabranjeno je praviti ih kako bi im se klanjalo i služilo i od njih pravilo božanstva.
Jeremija, sorry, ali ili opako provociraš ili ti čitanje s razumijevanjem i nije baš najjača disciplina.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 14:47 

Filip je napisao/la:
Nije zabranjeno slikati, praviti kipove niti bilo šta od toga. Zabranjeno je praviti ih kako bi im se klanjalo i služilo i od njih pravilo božanstva.
.

Zar se to ne podrazumjeva, čemu mi pravimo kipove slike... već da se pred njima klanjamo...molimo?

Pitali umjetnici vidioce, je li ijedna njihova umjetnina sliči Gospi. Vidioci se samo smiju na te pričei kažu kako nitko niti približno nije uspio.
Gledam one kipove i slike svetih koje se prodaju po Međugorju, stvaro je sramota, - evo što umjetnine ne sliče kome su namjenjene, već se razlikuju na policama međusobno.

Nije niti čudo što se ne smijemo tim kipovima/slikama obraćati kao svetinji, jer su one zid i prepreka ispred nas, i, nismo sposobni u mislima doživjeti svoju Pobožnost.

Zadnja izmjena: Jeremija; Čet sij 08, 2015 14:55; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 14:55 

[
Jeremija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
...

Ma, kako ti nisam odgovorio kad sam rekao da su Evanđelja zapisana tek kasnije, neka 100 godina kasnije.

Dakle Isus Krist nije diktirao knjige već je osnovao Crkvu koja jedina ima pravo tumačenja nauka, a ne pojedinci na osnovu svojeg viđenja parcijalnih citata iz Svetog Pisma. Prema tome do istine možeš doći jedino preko Crkve, a ne dovođenjem njenog autoriteta u pitanje jer njen autoritet dolazi od samog Boga. Filip ti je dobro napisao, a promašenost svog stava možeš vidjeti i po tome jer su na Kovčegu Saveza bila dva kerubina okrenuta licem jedan prema drugom (Lev 16:2; Br 7:89) unatoč izrazu 2 zapovjedi.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 15:08 

[quote="Barnaba"... a promašenost svog stava možeš vidjeti i po tome jer su na Kovčegu Saveza bila dva kerubina okrenuta licem jedan prema drugom (Lev 16:2; Br 7:89) unatoč izrazu 2 zapovjedi.[/quote]

Bog je zapovjedio Mojsiji da od zlata salije dva Kerubina, to je sasvim nešto drugo. Sasvim je drugačije od onoga što mi želimo po svom nahođenju izraditi kako bi se tome klanjali i tako napravili debeli zid između nas i Boga na Nebu.

A da, kad smo već spomenuli KOVČEG SAVEZA, da li ćeš promjeniti svoj stav prema Međugorskom Fenomenu ako jedna od 10 tajni bude vezana za ZAVJETNI KOVČEG, koji se (recimo) treba pronaći u blizini samog Međugorja??

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 15:26 

Jeremija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
... a promašenost svog stava možeš vidjeti i po tome jer su na Kovčegu Saveza bila dva kerubina okrenuta licem jedan prema drugom (Lev 16:2; Br 7:89) unatoč izrazu 2 zapovjedi.

Bog je zapovjedio Mojsiji da od zlata salije dva Kerubina, to je sasvim nešto drugo. Sasvim je drugačije od onoga što mi želimo po svom nahođenju izraditi kako bi se tome klanjali i tako napravili debeli zid između nas i Boga na Nebu.

Bog je govorio Mojsiju, Bog je osnovao Crkvu, a tvoj problem je što ju ne želiš slušati kao što ju ne žele slušati i neki pobornici Međugorja ili neki sa vlastitim viđenjem tradicije ili neki koji bi Crkvu modernizirali itd.

Jeremija je napisao/la:
A da, kad smo već spomenuli KOVČEG SAVEZA, da li ćeš promjeniti svoj stav prema Međugorskom Fenomenu ako jedna od 10 tajni bude vezana za ZAVJETNI KOVČEG, koji se (recimo) treba pronaći u blizini samog Međugorja??

Mislim kako bi takvo nešto išlo u prilog nepriznavanja autentičnosti, a po svakom pitanju pa i pitanju Međugorja sam miran jer ću poštovati stav Crkve koju je utemeljio Krist.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 15:47 

Barnaba je napisao/la:
....
Mislim kako bi takvo nešto išlo u prilog nepriznavanja autentičnosti, a po svakom pitanju pa i pitanju Međugorja sam miran jer ću poštovati stav Crkve koju je utemeljio Krist.

Dobro, reci mi koji je stav Crkve; - gdje je ZAVJETNI KOVČEG?

Zar nikako da shvatiš da je stav Crkve stav ljudi u njoj.
Svaki čovjek, pa i oni koji su u samom vrhu Crkve imaju svoje uspone i padove, kao i svi smrtni ljudi.
Bez obzira jesu li nekad u Povijesti donijeli dobru ili lošu odluku za našu Crkvu,- ja ih niti tada ne želim nizašto kriviti. Zar mi je grijeh ako želim pokazati na neke pogreške, pogreške koje se više valjda i nemogu ispraviti?

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 19:25 

Jeremija je napisao/la:
Evo izvorne Zapovjedi koje su urezane u kamene ploče i pohranjene u KOVČEGU SAVEZA:

- "Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom."

Biblija, Izlazak, III. Savez na Sinaju.

Pitanje za vas: Zašto naša crkva ne poštuje izvornost Deset Zapovjedi!

jesil napravio osobnu?jesil se slikao?ako jesi znači kršiš Božju zapovjed i nisi dosljedan onome što vjeruješ.Da li u kući imaš kakvu sliku?ako imaš opet kršiš zapovjed.Da li imaš krunicu ili križ?hm dalo bi se još dosta toga tebe priupitati ovo je samo na brzinu

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 19:57 

teo je napisao/la:
...Da li u kući imaš kakvu sliku?ako imaš opet kršiš zapovjed...

Misli se na slike i kipove Svetih, ja ih imam znam da kršimo tu Zapovjed ali sam promjenio svoj odnos prema ikonama. Do nedavno bi se molio ispred kipova i ikona, misli mi nikada nisu išle dalje od njih. Sada sve to zanemarim, bez obzira koliko ih je oko mene, - svoj duh i misli usmjerim prema Nebu. Kao što mobitelom šaljemo sms, na sličan način putuje i naša molitva prema Bogu. Nisu toliko važne ni riječi koliko je važna naša usredotočenost na činjenicu da molimo ili zahvaljujemo vječnom Ocu koji nas preko širiranih riječi molitve čuje.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 22:36 

Jeremija je napisao/la:
teo je napisao/la:
...Da li u kući imaš kakvu sliku?ako imaš opet kršiš zapovjed...

Misli se na slike i kipove Svetih, ja ih imam znam da kršimo tu Zapovjed ali sam promjenio svoj odnos prema ikonama. Do nedavno bi se molio ispred kipova i ikona, misli mi nikada nisu išle dalje od njih. Sada sve to zanemarim, bez obzira koliko ih je oko mene, - svoj duh i misli usmjerim prema Nebu. Kao što mobitelom šaljemo sms, na sličan način putuje i naša molitva prema Bogu. Nisu toliko važne ni riječi koliko je važna naša usredotočenost na činjenicu da molimo ili zahvaljujemo vječnom Ocu koji nas preko širiranih riječi molitve čuje.

znači misliš da ih smijemo imati samo moramo promijeniti odnos prema njima ili?I kako ti znaš kakav odnos prema ikonama imaju ostali vjernici?

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 07:39 

teo je napisao/la:
...
znači misliš da ih smijemo imati samo moramo promijeniti odnos prema njima ili?I kako ti znaš kakav odnos prema ikonama imaju ostali vjernici?

Odnos prema ikonama ne mogu mjenjati u kući niti oko sebe, iz razloga što me ne može svak shvatiti, ne želim da se itko sablažnjava, - pa makar to bilo iz nečijeg ne znanja. Ja sam promjenio svoj odnos prema ikonama, znam da ih izrađuju osobe koje žele zaraditi na tome, a možda su uzeli lik nekog svog oko sebe. Zato nije lijepo da kupujemo te njihove umjetnine i pred njih padamo na koljena. Ako se malo bolje skoncentriramo na molitvu, molitva će nam sama osvjetliti put prema Bogu, to ćemo osjetiti u srcu.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 07:52 

Jeremija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
....

Dobro, reci mi koji je stav Crkve; - gdje je ZAVJETNI KOVČEG?

Za naše spasenje nije bitno gdje je Kovčeg starog Saveza jer se po njemu ne spašavamo već je bitno gdje je Isus Krist koji je živo prisutan u Presvetom oltarskom sakramentu pa uđi u najbližu katoličku crkvu i pokloni se Onom koji spašava. Dakle u Međugorju je onaj koji spašava sigurno prisutan na oltaru u crkvi sv. Jakova.

Jeremija je napisao/la:
Zar nikako da shvatiš da je stav Crkve stav ljudi u njoj.
Svaki čovjek, pa i oni koji su u samom vrhu Crkve imaju svoje uspone i padove, kao i svi smrtni ljudi.
Bez obzira jesu li nekad u Povijesti donijeli dobru ili lošu odluku za našu Crkvu,- ja ih niti tada ne želim nizašto kriviti. Zar mi je grijeh ako želim pokazati na neke pogreške, pogreške koje se više valjda i nemogu ispraviti?

Zanemaruješ Božanske osobine Katoličke Crkve koja je i Tjelo Kristovo, a ne samo skupina ljudi sa nekakvim stavom. Takvo opravdanje za "pokazivanje pogreški" imaju svi (u prijašnjem postu sam ih nabrojao) koji nisu kritični prema sebi već žele suditi i stavljati se na mjesta koja im ne pripadaju. Npr. na mjesto samog Boga, ili učiteljstva Crkve, ili Pape itd.
Odnos prema Katoličkoj Crkvi nije beznačajan već krucijalan za spasenje jer bez Nje nema spasenja dakle činiš logičku grešku ne uzimajući u obzir njeno Božansko ishodište.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 08:17 

Barnaba je napisao/la:
....
Za naše spasenje nije bitno gdje je Kovčeg starog Saveza jer se po njemu ne spašavamo...

Ma, šta se svi vi bojite za spasenje, ako priznamo Boga za Oca čega se imamo bojati,- on će nas voditi i vodi kroz život. Ako mi je Bog na prvom mjestu, a jee, - onda sve što mi On stavi u srce to slijedim.
A, što se tiče KOVČEGA SAVEZA, griješiš ako mu ne pridaješ veliku važnost. Upamti da je to Svetinja nad Svetinjama i još nije otkrivena lokacija gdje se nalazi!!!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata