angelus je napisao/la:

Kad tako nešto pročitam u sto sam muka, jer ne bi htio nikoga uvrijediti, a opet budem li jasan već unaprijed znam kakav će biti ishod.
No, zadovljiti ću se tek konstatacijom: lupaš i ostaješ živ.
Reci mi pobogu čovječe što ti to znači; 'Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti, da ono sjeme....itd ''. Fraza koja ne govori ništa. Možeš li nam objasniti što si time htio reči? Što to konkretno treba umrijeti, kad dobro znamo da Crkve srednjeg vijeka ionako više nema, sa svim njezinim slabostima, ali i svom njezinom veličinim?
Srednji vijek je podrazumijevao da je Bog središte svijeta i to je u Europi bila općeprihvaćena postavka svijeta.I na toj postavki se gradila civilizacija.
Sve je proizlazilo iz toga,pa i samo djelovanje Crkve.
Sve je postalo statično kroz građevine,institucije,pa i liturgiju,kao i samo djelovanje Crkve u predaji Evanđelja.Sve je institualizirano.
Ima u jednom dijelu klera,ali i samih vjernika,koji Kršćanstvo čuvaju u svojim građevinama,što se zovu Crkve,župni uredi,četiri zida u kojima žive svoju vjeru,u zatvorenoj sferi,kao da je vjera privatna stvar pojedinca,što je čista podvala.
Ovo nije vrijeme kad se Bog podrazumijeva kao centar svega.
Europa je postalo preslika rimskog carstva iz vremena višeboštva u načinu življenja ili bolje rečeno izživljavanja života na poganski način,samo što nam je tehnologija i standard općenito na višoj razini.
Kršćanin je čovjek koji prepoznaje znakove vremena.Shodno tome je pozvan od Crkve preko svojih biskupa da tako i djeluje.
Kako?
Izlazeći iz svojih srednjovjekovnih zidina djelujui na terenu,tražeći čovjeka,koji je izgubljen u besmislu materijalizma.
Razni Crkveni pokreti su upravo modeli,kako se prilazi čovjeku.
Nije čovjek našao Boga,već se sam Bog objavio svojom voljom,najprije po prorocima,pa u pismu,najzad i u svom Sinu koji nam je ostavio Duha Branitelja.