Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 10:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 15, 2009 15:01 

centurionix je napisao/la:
Kako bijaše na početku Kršćanstva,tako i sada samo sa malo boljom tehnologijom.

Sada imamo net, izdavaštvo, seminare...
Imamo mi dosta mogućnosti, no žetve je puno, a žetelaca malo...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 16:45 

Citat:
Vjernicima koji su pozvani da naviještavaju Radosnu vijest,to znači da su dobili jednu veliku njivu koju trba izorati,posijati,požeti...

Dolazi novo vrijeme u kojem vjera postaje način života,jer je netko povjerovao.
Tradicije umiru,Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti,da ono sjeme koje je usadila proklija u nama,
kroz našu vjeru prilagođenoj izazovu novog vremena koji donosi EU materijalizam,koji sam po sebi osuđen na smrt,jer nema dušu.

Jedini koji im mogu dati život smo mi Kršćani,jer u sebi imamo život vječni,jer imamo dušu koju im možemo dati,kao prvi Kršćani Rimskom carstvu.

Kako bijaše na početku Kršćanstva,tako i sada samo sa malo boljom tehnologijom.

:wink: Kad tako nešto pročitam u sto sam muka, jer ne bi htio nikoga uvrijediti, a opet budem li jasan već unaprijed znam kakav će biti ishod.
No, zadovljiti ću se tek konstatacijom: lupaš i ostaješ živ.
Reci mi pobogu čovječe što ti to znači; 'Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti, da ono sjeme....itd ''. Fraza koja ne govori ništa. Možeš li nam objasniti što si time htio reči? Što to konkretno treba umrijeti, kad dobro znamo da Crkve srednjeg vijeka ionako više nema, sa svim njezinim slabostima, ali i svom njezinom veličinim?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 18:46 

angelus je napisao/la:
:wink: Kad tako nešto pročitam u sto sam muka, jer ne bi htio nikoga uvrijediti, a opet budem li jasan već unaprijed znam kakav će biti ishod.
No, zadovljiti ću se tek konstatacijom: lupaš i ostaješ živ.
Reci mi pobogu čovječe što ti to znači; 'Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti, da ono sjeme....itd ''. Fraza koja ne govori ništa. Možeš li nam objasniti što si time htio reči? Što to konkretno treba umrijeti, kad dobro znamo da Crkve srednjeg vijeka ionako više nema, sa svim njezinim slabostima, ali i svom njezinom veličinim?

Srednji vijek je podrazumijevao da je Bog središte svijeta i to je u Europi bila općeprihvaćena postavka svijeta.I na toj postavki se gradila civilizacija.
Sve je proizlazilo iz toga,pa i samo djelovanje Crkve.
Sve je postalo statično kroz građevine,institucije,pa i liturgiju,kao i samo djelovanje Crkve u predaji Evanđelja.Sve je institualizirano.
Ima u jednom dijelu klera,ali i samih vjernika,koji Kršćanstvo čuvaju u svojim građevinama,što se zovu Crkve,župni uredi,četiri zida u kojima žive svoju vjeru,u zatvorenoj sferi,kao da je vjera privatna stvar pojedinca,što je čista podvala.

Ovo nije vrijeme kad se Bog podrazumijeva kao centar svega.
Europa je postalo preslika rimskog carstva iz vremena višeboštva u načinu življenja ili bolje rečeno izživljavanja života na poganski način,samo što nam je tehnologija i standard općenito na višoj razini.

Kršćanin je čovjek koji prepoznaje znakove vremena.Shodno tome je pozvan od Crkve preko svojih biskupa da tako i djeluje.
Kako?
Izlazeći iz svojih srednjovjekovnih zidina djelujui na terenu,tražeći čovjeka,koji je izgubljen u besmislu materijalizma.
Razni Crkveni pokreti su upravo modeli,kako se prilazi čovjeku.

Nije čovjek našao Boga,već se sam Bog objavio svojom voljom,najprije po prorocima,pa u pismu,najzad i u svom Sinu koji nam je ostavio Duha Branitelja.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 18:54 

Moj odgovor na naslovno pitanje je pesimističan, i glasi: diktaturu sekularnog fundamentalizma.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:01 

Centurionix,

Kao što je Isus Krist isti jučer, danas i uvijek, tako i Crkva jest i mora biti ista jučer, danas i uvijek. Mi možemo razgovarati o praktičnim modalitetima načina prijenosa poruke Evanđelja (naravno, samo toliko dugo dok smo svjesni da je to uvijek ista poruka, dakle ne naviještamo ništa različito od srednjovjekovnog nauka). No pretjerano je i neprihvatljivo kazati da "Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti" ili da "tradicija mora umrijeti". Ako "Crkva srednjeg vijeka" umre, onda Crkva kao takva umire. Vi možete pokušati na njeno mjesto staviti nešto drugo i nazvati to nešto drugo "Crkvom", no to više neće biti Crkva koju je Isus Krist osnovao, bit će to lažnjak koji nikome ne treba.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 21:17 

Oprosti,ako sam se pogrešno izrazio,a možda ti nisi shvatio moje riječi.

Kad sam govorio o umiranju,govorio sam o umiranju srednjovjekovnog,za nas gotovanskog ili tradicionalnog mentaliteta.

Svi sakramenti se podrazumijevaju,jer je to tako u Hrvata Katolika.
Jer mi smo skoro 90% Katolička zemlja.
A kad pitaš ljude da ti nešto reknu o tome,pogotovo mladi,koji su proizašli iz tih takozvanih Katoličkih obitelji,sve nešto natucaju.Jer sve je ovo lažno i površno.
Sve je bez vjere,samo tradicija.
Imamo Katolike koji abortiraju,rastavljaju se,potkradaju firme,susjedima zemlju,imaju ljubavnice,homoseksualci su....
I još tvrde da su Katolici.I to je još dobro,jer mnogi pitaju kako da se ispišu....
Ne razumiju uopće pojmove ni sakramente,ne idu u Crkvu,a kad idu ne shvaćaju ništa i sve to im je samo jedna dosadna predstava.

Taj mentalitet vodi Crkvu u propast,ako ne promijeni radikalno svoje djelovanje.
Prošetajte malo po "Kršćanskoj " Europi i sve će vam biti jasno.

Zato ja govorim da je potrebno izaći iz srednjovjekovnih utvrda i krenuti na krilima Nove Evangelizacije koju nam je Duh Sveti dao kroz II Vatikanski sabor,u jednu ofanzivu djelovanja Riječi,onako kao što je Isus slao svoje učenike dva po dva.Oči u oči s ljudima na ulici,u njihovim domovima,kafićima...
Na to je pozvan svaki onaj tko sebe zove Kršćaninom,a pogotovo laici i to uz asistenciju klera,pod vodstvom svojih biskupa.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 21:25 

S ovime se uglavnom slažem; samo ja bih na tvom mjestu umjesto riječi "tradicija" radije rabio riječ "običaj". Mislim da je to ono na što misliš.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 07:15 

:wink: Centurionix.,
Kako ti to misliš da Bog nije centar svijeta? Ne samo da je centar svijeta on je u svemu i sve prožima, sve drži i sve se odvija po njegovom planu, osim čovjekove sklonosti grijehu.
Srednji vijek bi uz neke modifikacije mogao biti idealan predložak za organizaciju čovjeka i društva, jer je posljednja epoha u povijesti čovječanstva koja je uvažavala i brinula o čovjekovoj cjelovitosti. Tomu su samostani ili redodržave kako su se zvali bili primjer. Ideja savršeno dobra, ali je čovjek zakazao.
Sektaški pak me pristup vjeri, Bogu, životu jednostavno izluđuje, jer umjesto širine kojoj je temelj poznavanje zakonitosti života, oni nastupaju tupim alatom ispranog mozga.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 10:10 

Srednji vijek je podrazumijevao da je Bog središte svijeta i to je u Europi bila općeprihvaćena postavka svijeta.I na toj postavki se gradila civilizacija.
Sve je proizlazilo iz toga,pa i samo djelovanje Crkve.
Sve je postalo statično kroz građevine,institucije,pa i liturgiju,kao i samo djelovanje Crkve u predaji Evanđelja.Sve je institualizirano.
Ima u jednom dijelu klera,ali i samih vjernika,koji Kršćanstvo čuvaju u svojim građevinama,što se zovu Crkve,župni uredi,četiri zida u kojima žive svoju vjeru,u zatvorenoj sferi,kao da je vjera privatna stvar pojedinca,što je čista podvala.

Ovo nije vrijeme kad se Bog podrazumijeva kao centar svega.
Europa je postalo preslika rimskog carstva iz vremena višeboštva u načinu življenja ili bolje rečeno izživljavanja života na poganski način,samo što nam je tehnologija i standard općenito na višoj razini.

Kršćanin je čovjek koji prepoznaje znakove vremena.Shodno tome je pozvan od Crkve preko svojih biskupa da tako i djeluje.
Kako?
Izlazeći iz svojih srednjovjekovnih zidina djelujui na terenu,tražeći čovjeka,koji je izgubljen u besmislu materijalizma.
Razni Crkveni pokreti su upravo modeli,kako se prilazi čovjeku.

Nije čovjek našao Boga,već se sam Bog objavio svojom voljom,najprije po prorocima,pa u pismu,najzad i u svom Sinu koji nam je ostavio Duha Branitelja.

Mislim da se pogrešno izražavaš, u ovoj rečenici "Srednji vijek je podrazumijevao da je Bog središte svijeta", umjesto riječi Bog moguće misliš na nešto drugo što nisi u mogućnosti izraziti i iz tog razloga cila tvoja poruka ima drugačiji smisao.

Moram se složiti s Angelusom da Bog oduvik jeste središte svijeta, a da su ljudi zakazali. Međutim, razumin i ovo što govoriš ti, da je Crkvi nužno potrebna akcija, dinamika i prisniji odnos s čovikom. U tom smislu, ovo vrime koje dolazi nas sve stavlja na kušnju, bit će teže nego ikad biti kršćanin, jer to nije nikad (a danas najmanje) bila samo osobna stvar pojedinca. Kao Crkva pozvani smo živjeti u svijetu, ne nekom drugom nego uprao ovom i u takvom svijetu biti ono što kaže Evanđelje - sol zemlje, svijetlo svijeta.

Zato nam je svima potriban čvrst i stalan odnos s Bogom, čvrsta vjera, jer bez toga nema ni života, ni kršćanstva, niti ispunjenja poslanja Crkve u svijetu. S vjerom u Boga je sve moguće.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 15:35 

Da stanem malo u obranu Centurionixa. Nije čovjek osporavao da je Bog središte svijeta; čovjek samo želi reći da ta istina danas više nije općeprihvaćena (kao što je u srednjem vijeku bila) te da ne možemo pristupati ljudima kao da se to podrazumijeva.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 19:03 

T.H. je napisao/la:
Da stanem malo u obranu Centurionixa. Nije čovjek osporavao da je Bog središte svijeta; čovjek samo želi reći da ta istina danas više nije općeprihvaćena (kao što je u srednjem vijeku bila) te da ne možemo pristupati ljudima kao da se to podrazumijeva.

Upravo tako.

Bog jest centar svega,mikro i makrokosmosa.
No danas ljudi stavljaju sebe u centar svijeta,ali centar može biti samo jedan.
Bog!

Oprostite što nisam bio dovoljno jasan.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 19:25 

Mislim da je tendenciozno tvrditi da je u srednjem vijeku Bog više bio u središtu ljudskog svijeta. Bog je zapravo uvijek tu i neprestano zove na obraćenje. Za razliku od Boga koji je uvijek mi imamo određeno vrijeme i možemo svoju dušu spasiti samo u njemu ne u prošlosti i ne u budućnosti.
Ne postoji ljudska vladavina koja bi bila i sjena Kraljevstva nebeskog koje će nastupiti tek na kraju. Svi koji su htjeli svojim snagama su napravili samo gore pa će tako i EU.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 19:49 

Barnaba je napisao/la:
Mislim da je tendenciozno tvrditi da je u srednjem vijeku Bog više bio u središtu ljudskog svijeta. Bog je zapravo uvijek tu i neprestano zove na obraćenje. Za razliku od Boga koji je uvijek mi imamo određeno vrijeme i možemo svoju dušu spasiti samo u njemu ne u prošlosti i ne u budućnosti.
Ne postoji ljudska vladavina koja bi bila i sjena Kraljevstva nebeskog koje će nastupiti tek na kraju. Svi koji su htjeli svojim snagama su napravili samo gore pa će tako i EU.

Nije tendeciozno.
Pogleaj samo povijesne građevine iz tog vremena i velebne katedrale.
Pogledaj o čemu piše većina literature tog doba.
Slikarstvo i kiparstvo sa biblijskim motivia.
Sprega Crkve i vlasti.
U to vrijeme sve se gledalo kroz prizmu Boga,Biblije...

Danas je drukčije.

Ja nikad nisam tvrdio da je Bog nekad bio bliže,a sada dalje od društva,već da se promijenio sustav vrijednosti čovjeka Europe.
Europa apostazira i odbačuje Boga i kršćanske vrijednosti.
I tu dolazi do izražaja vjernik i njegovo poslanje u svijetu sa vječnim i nepromjenljivim sustavom vrijednosti.
Na duhovni relativizam i materijalni apsolutizam,pozvani smo relativizirati materiju i apsolutizirati duhovne vrijednosti.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 19:58 

Barnaba je napisao/la:

Nije tendeciozno.
Pogleaj samo povijesne građevine iz tog vremena i velebne katedrale.
Pogledaj o čemu piše većina literature tog doba.
Slikarstvo i kiparstvo sa biblijskim motivia.
Sprega Crkve i vlasti.
U to vrijeme sve se gledalo kroz prizmu Boga,Biblije...

Gledaš samo ono što je ostalo od tog doba. Međutim društvo u to doba je bilo feudalno dakle podrazumijeva se da je veći dio ljudi bio obespravljen. To je i vrijeme velikih nasilja a bilo je i zločina i zvjerstava koji su činjeni u ime Crkve, za to se Papa Ivan Pavao II ispričao.

Danas je drukčije.

Ja nikad nisam tvrdio da je Bog nekad bio bliže,a sada dalje od društva,već da se promijenio sustav vrijednosti čovjeka Europe.
Europa apostazira i odbačuje Boga i kršćanske vrijednosti.
I tu dolazi do izražaja vjernik i njegovo poslanje u svijetu sa vječnim i nepromjenljivim sustavom vrijednosti.
Na duhovni relativizam i materijalni apsolutizam,pozvani smo relativizirati materiju i apsolutizirati duhovne vrijednosti.

Svako vrijeme nosi svoj križ, uostalom mi samo to vrijeme imamo, a ne znači da se mi moramo ponašati kao i većina, uvijek možemo biti vjerni Evanđelju bez obzira na cijenu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 20:49 

:wink: Čvrsto sam uvjeren da neki diskutanti nebi mogli ni vremenski znali determinirati Srednji vijek, a kamoli poznavanje kompleksnosti duhovnosti, svjetonazora itd. te nadasve izvanredne epohe. Stoga predlažem da konkretno, na temelju nekog teološkg ili filozofskog djela potkrijepe svoje tvrdnje.
Jednako tako, ako se pozornije čita što je napisao centurionix, jasno se vidi da je u punoj suprotnosti s onim što mu je na brzinu ubacio T.H. kao pojas spasa kad je izlanuo onu notornu glupost. T.H. je tu pokazao svoje pravo lice, što je izgleda Barnabi puno prezentnije kad je taj gospodin u pitanju.
Podmetanja i sofizmi stvarno nisu primjereni časnoj i istinitoljubivoj osobi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata