Živac je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Ne bih se složio da je samo metafora, to su ipak riječi iz Novog Zavjeta koje je izgovorio Krist.
Prvo, ne znaš što je Isus rekao, znaš samo što je evanđelista napisao. Mi vjerujemo da evanđelisti vjerno prenose podatke potrebne za vjeru, što ne uključuje nužnu doslovnost. Jedna noć više manje u ovom citatu nije bitna za vjeru.
Drugo, ako je Isus tako rekao, cijela knjiga o Joni je metafora, pa je i njeno citiranje metaforičko.
S ovim se slažem (osim da knjiga o Joni nužno mora biti metafora), radi se o stvari nebitnoj za vjeru pa je sasvim moguće da se na Veliki Petak spominjemo muke i smrti Gospodina našeg Isusa Krista a da se razapinjanje moglo dogoditi i neki drugi dan.
Živac je napisao/la:
Citat:
Nasuprot tome samo razapinjanje se nije moralo odvijati u petak, tim više jer Pasha ne pada uvijek u subotu.
Treći dan je uskrsnuo, to piše u više navrata u Bibliji. Treći dan znači preksutra, to nema spora. Znači ako je uskrsnu u nedjelju, razapinjanje mora biti u petak.
Ne mora. Već ti je prije objašnjeno.
Živac je napisao/la:
Osim toga Iv:19,31 veli:
"Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju goljeni i da se skinu"
I zašto bi to trebao biti dokaz za petak? Pogledaj koliko dana traje proslava Pashe pa ti bude jasno da se tijelo trebalo prije pokopati (zbog subote) iako nije možda bio petak.
Živac je napisao/la:
Citat:
Ako uvažrsnuo.
imo te činjenice i činjenice koje sam Gospodin kaže u Evanđelju po Mateju, onda je vrlo vjerojatno da se razapinjanje dogodilo u Srijedu. Tad bi Isus bio u grobu tri dana i tri noći prije nego je usk
Ne nego četiri dana (ako su ga pokopali prije zalaska sunca u srijedu) ili tri dana (ako su ga pokopali poslije zalaska sunca, što je besmisleno) i četiri noći. Sve to pod pretpostavkom da je uskrsnuo prije zore i da "dan" znači od izlaska do zalaska sunca. Ako uzimaš značenje dana u uobičajenom njihovom shvaćanju, to bi bilo pet dana. Dobro ti ide brojanje moram priznat.
Tebi očito ne ide, jer da ti ide nabrojao bi točno tri dana i tri noći (dan su računali od zalaska sunca do zalaska sunca, prvo ide noć) a uskrsnuo je po noći u nedjelju, čemu ide u prilog da su žene došle vrlo rano te našle prazan grob.
Živac je napisao/la:
Citat:
Ovo je moje mišljenje koje ne pretendira da bude jedino ispravno...
Sva sreća da u Crkvi svatko ima pravo na svoje mišljenje.
Pa hvala bogu da nas Crkva poučava što je bitno za vjeru i da nam ne brani intelektualno promišljenje o onim stvarima koje to nisu. I sva sreća po mene da inkvizicija nije više opcija.
Živac je napisao/la:
Citat:
...ali se ne protivi ni znanstvenim (povijesnim) spoznajama o vremenu prvih Kršćana a niti činjenicama o razvoju liturgije Velikog Petka.
Nadam se da ti je sad jasno da se protivi.
Na osnovu tvojih slabašnih objašnjenja? Ajde nemoj biti smiješan, pa najlakše je reći da je nešto metafora.
Živac je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Što bi se promijenilo ako razapinjanje ne bi bilo točno u petak?
Da li kršimo neku dogmu ili činimo grijeh ako ustvrdimo da se razapinjanje možda dogodilo u neki drugi dan a da se liturgija Velikog Petka razvila poslije?
Što te činjenice znače za obranu naše Katoličke vjere, i da li možemo braniti vjeru i uz činjenicu da je razapinjanje bilo u neki drugi dan?
Ništa, kad je bilo razapinjanje je za vjeru zapravo nebitno. Ali evanđelja jasno ukazuju da je razapinjanje bilo u petak, a kako su evanđelja (i) povijesne knjige, negiranje razapinjanja u petak bi bilo negiranje znanstveno (povijesno) utvrđenih činjenica. No to ne bi bilo prvi put da po forumima neke religijske fiks ideje idu protiv znanosti, počnimo od evolucije, pa me ove teze zapravo i ne čude.
Nisi odgovorio na moja pitanja osim posredno na prvo, druga dva su itekako bitna?
Nisam ja negirao činjenicu iz Evanđelja jer se petak izrijekom nigdje ne spominje, dok si ti zapravo negirao činjenice iz Mateja 12.40. Sam sebi prigovaraš