klara je napisao/la:
Koliko revno zivimo svoju vjeru?Da li smo prakticni vjernici ili tradicionalni?Koliko ozbiljno shvacamo Bozji poziv na svetost svakoga od nas? !
Kao dijete ,usadjeno mi je u srce mnogo toga...kako zivjeti svoju vjeru..Moji stari i roditelji su bili jedni koji su redovito isli na Sv.Misu i molita...Nije bilo nista "prakticno",strogo se drzalo onoga sto je vjera nalaga i crkveni zakon....Odjednom je dosao lom u obitelji sa strane roditelja.. rastava...?.Sve je postalo drugacije...gubilo je onu sliku ,u koju smo vjerovali...I tu su moji stari,prvi puta suoceni s pravim problem...S teskom situacijim smo nastavili zivjeti svoju vjeru,ali nekako nam je to ZAJEDNISTVO....izgubilo vrijednost...
tesko se zivjelo i s posljedicama,ali zivot je isao dalje...Udala sam se u kucu,gdje je sasvim drugacije bilo...Muz mi nije htjeo prihvatiti sve,jer je bas on "prakticni vjernik,kao kod njega u obiteli"...kazimo,"godisnjak,koji je isao na velike blagdane u Crkvu,i mozda se 1 godisnje ispovjedao...Sto sam mu rekla,nije prihvacao...rekao mi je ti imas svoje,a mene ostavi na miru...Otisli smo ubrzo van,i susreli se s novim obicajem,novom kulturom i s "novom vjerom,bas prakticnom",sto je bila prednost za mojeg muza,a za mene propast...bila sam nemocna..Nisam uspjela mnogo u tome promjeniti nesta,a pogotovo mislim da imamo deficit zajednistva...Prihvacamo jedno drugo,i ostavili smo slobodu jedno drugom u pogledu vjere...Sto nikako nije prednost,jer to nas nikako ne moze zbliziti...U braku sam 37 godina,sve ove godine sam se borila,i mnogo puta i sama sam kiksnula na mnogo cemu...Dozivjela sam velike padove,i uspone,mnogo dobrog a i mnogo loseg...Nisam zadovoljna s tim,pocevsi od mene pa nadalje...Imamo troje odrasle djece,i njima smo pokusali prenesti Tradiciju naseg kraja i nase vjere,ali ovdje je kultura drugacija,pa je izazvalo(nesporazum,dolje i ovdje..)Na ,kraju smo (bolje reci ja,)popustili...Razlikuju se od mnogih danas ovdje,ali je daleko od onoga sto bi trebalo biti...u pogledu vjere...svi su postali PRAKTICNI---( a to mislim da su si izabrali ,sta im odgovara od jerere i duznosti,a drugo zapustili)Zivim u nadi i molim za "obracenje svih nas,"da nam se Gospodin smiluje i izvede na pravi put...IMAM OSJECAJ DA SAM TU KAO MAJKA ZAKAZAL;A KAO ZENA MOZDA ;ALI NISAM IMALA SNAGE DA SE IZBORIM..I TU SAM NEZADOVOLJNA.
Citat:
Molim vas navedite mi konkretne primjere kako moze obican covjek zivjeti svoju vjeru u poniznosti i ljubavi!
Ovdje gdje zivim ima 200 nacija,u firmi stranci iz cijelog svijeta...i razlicite religije...U pocetku sam dosta toga promatrala,onda sam pocela da branim svoju vjeru na svakom koraku...ZA NJU SKACEM U VATRU...opekla sam se vise puta,ali sam ostala ziva...Svjedocim svoju vjeru,ali isto tako je i branim...(tu sam se uhvatila u zamci...kao jaka osoba,kao prava osoba, a u obitelji zakazal.A ;STO ME DOVODI DO RAZMISLJANJA.?)To IZAZIVA U meni konflikteI uvjek pitanje onog ispravnog misljenja,da li sam stvarno dala od sebe sto sam mogla dati i sto mi je bila duznost.kao majka,kao zena, i u drustu..?
U obitelji ima dosta ljubavi,respekta i postivanja,popomazemo se svi medjusobno i na velike blagdane idemo zajednicki na sv.mise...i molimo se kod stola zajedno prilikom svakog jela...
ALI NESTO FALI..?Ne znam kako da to opisem,ili je jednostavno tako moralo biti...
Citat:
Da li u vasem susjedstvu zivi mozda netko tko hrabro kroci putem Istine i Ljubavi?Molim vas ako znate za takve osobe iznesite nam svoja iskustva da nam budu kao poticaj na budenje
Pa recimo ,vidi se velika ljubav vjernika Razlicitih religija,gdje se svi medjusobno podpomazemo,svi djelimo zajednicki i prihvacamo drugog ,njegovu vjeru, kulturu,njegove obicaje itd...Sto ne znaci da se slazemo uvjek sa svim...(ima dosta i onih,koji grabe i otimaju,prave nepravdu itd,ali tu nije vjera u pitanju,to su ljudi koji su zapustili svoju vjeru,ili su bezboznici..)Kod svih ovih religija se vidi,tko drzi do svoga..
Ali je divno kada vidis tolike nacije,vjere,obicaju ,kulture....a zajednicki se zivi.radi i djeli,i podpomaze...Provodimo vise vremena u firmi,nego s obtelji....
PRAVU LJUBAV I PRAVU PONIZNOST NE MOZE SE OVDJE VIDJETI-JER TO JE VEC SVETOST....
A mi smo svi zaneseni ,s onim"in"...?????