Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 20:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lip 26, 2009 14:56 

inana je napisao/la:
Pozdrav svima,
I mene je zanimala prijava za duhovnu obnovu jer želim vratiti osmjeh jednoj dragoj osobi, pa sam vas htjela pitati da li se ta prijava odnosi na seminare koji će se održati u Zagrebu? Jer sam ih to zaboravila pitati kad sam zvala... Mislim da me nestavi negdje gdje nemogu doci :)
A svi koji kažu nešto loše protiv vlč.Sudca samo su ljubomorni što konačno netko motivira ljude za nepovršinski duhovni život. Hvala Bogu da imamo nekog karizmatika tko još može usmjeriti mlade kad nam je najviše potrebno, samo je malo teže doći do njega. Danas čovjek je lud ako se osjeća loše i ako ima potrebu za razgovor sa nekim svećenikom sa bilo kim iz crkvenih redova tko ima vremena i volje zauzeti se, gdje se treba obratiti za pomoć kada nam je nabliža osoba nesretna i treba duhovni poticaj?? Ako znate pouzdano nekoga tko se bavi sa razgovorom sa mladima, pošaljite mi na mail, stvarno želim vratiti osmjeh osobi koja ga zaslužuje.. :(

Odmah te mogu uputiti na bar dvije adrese: jedno je zajednica MiR, a drugo don Damir Stojić, studentski kapelan
Inače, znak neke ljude koji su bili kod Suca i ništa novoga - ništa se osobitog ne događa.
Postoji stara poslovica - kad je učenik spreman, učitelj će se naći. Ne vidim da je Zlatko Sudac nešto tako osobito u odnosu na niz drugih svećenika. Samo, on njemu pišu mediji, a o drugima ne, nisu estradno zanimljivi.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 15:16 

Sudeći po članku Vlč. Sudac i kardinal Puljić na završetku ''Godine sv. Pavla'' izgleda da je Katolička Crkva u BiH naklonija prema radu vlč. Zlatka Sudca.

Slika

Svečanom završetku ''Godine sv. Pavla'' prethodit će trodnevna duhovna obnova koju će predvoditi vlč. Zlatko Sudac koja će započeti danas u petak 26. lipnja u 17 sati duhovnim nagovorom i molitvom a završit će Sv. Misom koju će predvoditi vlč. Zlatko Sudac.
Ova duhovna obnova i ''Godina sv. Pavla'' za Doborski dekanat završit će Sv. Misom koju će zajedno s vlč. Zlatkom Sudcem i ostalim svećenicima predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na telefone: župe Novo Selo - Balegovac 00 387 31 778-000 ili mob. 00387 63 340 882 ; na telefon/fax župe Odžak 00387 31 761 072; mob. 00387 63 893 498 ili e-mail: zupni_ured@zupamik-odzak.net .

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 15:36 

Vrlo zgodan komentar o Sucu donosi današnja Slobodna Dalmacija!

Zadnja izmjena: sneni; Pet lip 26, 2009 17:49; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 16:59 

sneni je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Te novine koje su napadale Crkvu već kontinuiranih bar 4 godine koliko ja znam, počevši sa Caritasom i njenom voditeljicom Jelenom Braišom, kao još neke, recimo Jutarnji list, 24 sata i slično, ne mogu mi biti mjerodavne u vezi s nikakvim pitanjem o Crkvi i njezinim svećenicima!!

A tebi, sneni, jesu??

:)

fino...

koliko sam vidjela ta tvoja Slobodna je i isprehvalila portal KŽ-a......samo ti izvoli čitaj te novine ali ja neću.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 17:48 

zumzum je napisao/la:
sneni je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Te novine koje su napadale Crkvu već kontinuiranih bar 4 godine koliko ja znam, počevši sa Caritasom i njenom voditeljicom Jelenom Braišom, kao još neke, recimo Jutarnji list, 24 sata i slično, ne mogu mi biti mjerodavne u vezi s nikakvim pitanjem o Crkvi i njezinim svećenicima!!

A tebi, sneni, jesu??

:)

fino...

koliko sam vidjela ta tvoja Slobodna je i isprehvalila portal KŽ-a......samo ti izvoli čitaj te novine ali ja neću.

Nisu ni meni, ali su donijele i članak dr. Matulića, ne moraš čitati, ja imam svoj stav o tim novinama, nisu ni mene osobno štedjeli!

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2009 13:06 

Barnaba je napisao/la:
Sudeći po članku Vlč. Sudac i kardinal Puljić na završetku ''Godine sv. Pavla'' izgleda da je Katolička Crkva u BiH naklonija prema radu vlč. Zlatka Sudca.

Slika

Svečanom završetku ''Godine sv. Pavla'' prethodit će trodnevna duhovna obnova koju će predvoditi vlč. Zlatko Sudac koja će započeti danas u petak 26. lipnja u 17 sati duhovnim nagovorom i molitvom a završit će Sv. Misom koju će predvoditi vlč. Zlatko Sudac.
Ova duhovna obnova i ''Godina sv. Pavla'' za Doborski dekanat završit će Sv. Misom koju će zajedno s vlč. Zlatkom Sudcem i ostalim svećenicima predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na telefone: župe Novo Selo - Balegovac 00 387 31 778-000 ili mob. 00387 63 340 882 ; na telefon/fax župe Odžak 00387 31 761 072; mob. 00387 63 893 498 ili e-mail: zupni_ured@zupamik-odzak.net .

zanimljivo mi je jer znam neke ljude koji su se upututili na duhovnu obnovu iz moje župe, a na nedjeljnim misama ih nema, nema ih ustvari nikad u crkvi, osim na Božić i Uskrs, odu dva tri puta godišnje do Međugorja, naš svećenik je previše " običan" i crkva " previše skromna " za njih , ali valjda ljudi znaju što rade :wink: :wink:

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2009 14:28 

barbaraa je napisao/la:
zanimljivo mi je jer znam neke ljude koji su se upututili na duhovnu obnovu iz moje župe, a na nedjeljnim misama ih nema, nema ih ustvari nikad u crkvi, osim na Božić i Uskrs, odu dva tri puta godišnje do Međugorja, naš svećenik je previše " običan" i crkva " previše skromna " za njih , ali valjda ljudi znaju što rade :wink: :wink:
[/quote]

Šteta je što se kod naših vjernika, upravo ovako razmišlja! a tako razmišljaju oni koji za sebe misle da su oni koji su pravi i pošteni "dolaznici" na mise...jer kako drugačije nazvati one koji poprijeo gledaju svoju braću , umjesto da se vesele svome bratu, sestri u vjeri, koji je zbog nečega zastao i maknuo se iz crkve, a sad pokazuje želju za neki pomak u svojoj vjeri (a danas ima na žalost previše kušnji i napasti kojima se izlažemo svi, pa tko jest slabiji taj prije i ode), ?
Sreća naša, da kod Boga nema protekcije i da on može ponirati u naša srca i dubine i tu naći pravu istinu!

Moju muž je odlazio ponekad u nedjelju u crkvu, a to što nije išao svake nedjelje i to što nije išao ni kada je velečasni Z.S.boravio kod nas kao kapelan, je imalo svoje razloge...evo reći ću jedan drastičan.
kako je imao dulju kosu kao mladić (a sad isto nema ništa puno kraču :) ) jedna osoba, ga je u crkvi pljunula...to je samo jedan doživljaj takve vrste u crkvi za vrijeme mise. Mjesto je malo i razmišljanja i stavovi su bili prilično suženi. Tko se pojavio na misama, a nije bio na pristojnu duljinu ošišane kose i obućen po standardima "normale", tj priklonjen malograđanskim standardima, nije mogao proći lagano i nezamjetljivo.
Moj muž je dakle, trebao otići, na moju inicijativu i inzistiranje, na jedan udaljeniji otok od nas, gdje je mogao mirno ući u crkvu, bez osjećaja tjeskobe, ili gorčine koja je u njemu bila usađena..Nakon tog seminara, još je trebalo proći par nedjelja, da napokon uđe u svoju župnu crkvu. Cijelo vrijeme taj je njegov put bio praćen mojom molitvom, a i molitvom drugih vjernika s kojima sam bila bliska. Od kad je napokon došao na nedjeljnu misu, time se vrativši u svoju župnu crkvu, , on ide stalno, a ide i na molitvene susrete, kad mu to dan dopusti
.
Ružno je osuđivati ljude koji zbog neke zapreke, ne mogu ući u svoje župne crkve, ali zato lakše ulaze na nekim drugim mjestima ili gradovima.
Trebalo bi se Bogu zahvaljivati na svakom pokušaju čovjeka da se otvori prema duhovnim stvarnostima, pa bilo to i na način njihovo sitničavenje kakvo si ovdje spomenula...jer je svećenik "drugačiji".
Molitvena podrška je tim ljudima daleko više od pomoći,a i potrebnija nego li izrugivanje i osuđivanje.
Ta im podrška treba još dosta dugo, nakon ovakvih duhovnih programa, kad dođu u svoju župu. Prihvaćanje njih kao ravnopravnih vjernika jedina je prava i kršćanska odlika njihovih župljana, sumještana, a sve ostalo je grijeh i zlo.

:idea:

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 06:57 

zumzum je napisao/la:
Šteta je što se kod naših vjernika, upravo ovako razmišlja! a tako razmišljaju oni koji za sebe misle da su oni koji su pravi i pošteni "dolaznici" na mise...jer kako drugačije nazvati one koji poprijeo gledaju svoju braću , umjesto da se vesele svome bratu, sestri u vjeri, koji je zbog nečega zastao i maknuo se iz crkve, a sad pokazuje želju za neki pomak u svojoj vjeri (a danas ima na žalost previše kušnji i napasti kojima se izlažemo svi, pa tko jest slabiji taj prije i ode), ?

Najprije naša katolička zadaća je "ići nedjeljom na misu" bez obzira kakav je u praktičnom životu. Ovo je jedna "praktična zapoviejd" Mogao bih pisati teorije u 40 godina svećeništva upravo ovi kršćani su oni koji su sudjelovali u svim akcijama župe i sl..(da samo to spomenem) i pazi da li je netko dobar svećenik ne pada mi na pamet ocjenjivati po tome da li "slavi nedjeljnom misu ili ne"
Iskustvo me uči da jedan veliki broj ljudi traži senzaciju i drugo ništa! Ako je tvoj muž doista naša put natrag do u crkvu, hvala Bogu, ipak bi ja to iz svega pripisao tebi i tvojoj želji, nego li nekome drugome!

Citat:
Z.S.boravio kod nas kao kapelan, je imalo svoje razloge...evo reći ću jedan drastičan.
kako je imao dulju kosu kao mladić (a sad isto nema ništa puno kraču :) ) jedna osoba, ga je u crkvi pljunula...to je samo jedan doživljaj takve vrste u crkvi za vrijeme mise.

Mnogi svećenici su svašta doživljavali vidiš kad sam ja kao mladomisnik (pun zanosa- žara - ovo govorim s ponosom ne da se hvalim) dolazio na prvu moju župu na iskrcaju uz autobusa dočekalo me "brecanje" mrtvačkog zvona (tako se javlja smrt nekog čovjeka) na zidu iza oltarne slike (jer se obnavljala) pisalo je mrš ne trebamo te! (nije li ovo gore nego pljunuti!) pa nisam pobjegao iz župe..ostao sam tamo 10 godina)
Ne vjerujem da je tvog muža udaljila ta gesta - to je bilo - samo odlična prigoda da prekrije ono dublje što ga je mučilo i prevladalo u njemu!

Citat:
Ružno je osuđivati ljude koji zbog neke zapreke, ne mogu ući u svoje župne crkve, ali zato lakše ulaze na nekim drugim mjestima ili gradovima.
Trebalo bi se Bogu zahvaljivati na svakom pokušaju čovjeka da se otvori prema duhovnim stvarnostima, pa bilo to i na način njihovo sitničavenje kakvo si ovdje spomenula...jer je svećenik "drugačiji".

Nikoga ne osuđujem moj brat u svećeništvu Sudac, će Bogu odgovarati za korištenje karizmi, ako ih ima, kao i za to što glumi karizme, ako ih nema .. ali osuđujem i borim se protiv mentaliteta stvaranja nekoga nekakvim čudotvorcem, u bilo kojem planu (sv. Pavao kaže: ako se trebam čime hvaliti onda ću se hvaliti svojim slabostima ... ako si primio (darove Božje smo prilimili) što se hvališ kao da nisi primio.. jer to u konačnici škodi Božjoj stvari..
Znam da nećeš ovo prihvatiti jer imaš sasvim drukčije temeljno razmišljanje (ovog svijeta!)
I jedno pitanje, ali iskreno... ovdje sam na drugom mjestu objavio litanije i molitve za svećeničku godinu, jesi li ih štampala i da li ih na vašem molitvenom sastanku molite?

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 07:52 

Naravno da pljvačka na licu mladića za vrijeme mise kad se je išao pričešćivati, nije bio jedini razlog, bilo je još sličnih napada, a ovaj napad je učinila poludebilna osoba.

dalje ti ništa neću odgovoriti, sneni, samo ću ti reći da molitvenu zajednicu vodi moj župnik, koji puno ne badiva za karizmaticima i sličnim novotarijama u Crkvi...

tako da ne brineš..

Imamo i Serra-molitvenu zajednicu koja svaki četvrtak moli za svećenike, osim toga imamo i bogoslova u župi tako da su molitve i aktivnosti oko toga učestale.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 09:44 

drago mi je sto kažeš o svojoj župi... dao bog da donese roda kao što je moja župa donosila ploda (duhovnoga) i nije bilo ničega od ovih molitvenih grupa..zajednica..ali su i djeca i stari i mladi išli često napraviti pohod presvetom Sakramentu(na pr) ... danas toga ne primjećujem (iako postoje razne grupe)...

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 12:05 

--------------------------------------------------------------------------------
Izgleda da smo svi mi ljudi u prosudbi drugih previše subjektivni i ono što je najgore od drugih previše tražimo.
Nakon što sam sam napisao neke kritike u svezi vlč. Zlatka u posljednje vrijeme počeo sam taj fenomen sagledavati, onako, malo šire i objektivnije.
Nepobitno je da vlč. Zlatko nikada ne govori ništa što bi bilo u suprotnosti s naukom Crkve. Dapače, on je jedan konzervativniji svećenik.
Kao umjetnik daje si više slobode u oblačenju, u kojem kao da je pomiješao lončiće, pa izvan liturgije oblači liturgijsko ruho. Ali to još nije grijeh.
Ljudima se jako sviđa što je u propovijedima i nagovorima jednostavan i svima razumljiv. Meni se osobno dopada što je dinamičan. Kod njega ne možeš zaspati. Sva ta njegova egzaltacija nije ništa prema tromosti, monotonosti i mrtvih fraza koje možemo čuti u našim propovijedima. Pa ako se tako propovijeda pred tv. kamerama za cijelu Kroaciju, kako je tek onih običnih nedjelja?
Vjernici imaju snažne ''obrambene mehanizme'' kad su propovijedi u pitanju; jednostavno se isključe. Svaka čast onima koji uvijek slušaju. Vjerovali ili ne ima takvih. Da bih animirao djecu da nauče slušati Božju riječ, ponekad pitam i onda skupljaju bodove. Pitam neko ime iz čitanja Starog Zavjeta i na moje veliko iznenađenje čujem kako im stariji šapću.
Kad u propovijedi kažem nešto šaljivo i cijela crkva se nasmije, onda oni kojima je mozak u stanju mirovanja pitaju susjeda: što je rekao?
Tako da je naš vlč. Zlatko zapravo osvježenje u Crkvi.
E, sad, ako biskupi znaju nešto više što nije u redu, prosim lepo ja se hvuto ne bi mešal. Dobro je znano tko to treba odraditi i čija je to briga.
Pa ni rasprava o možebitnim felerima nije baš pristojna rabota. Barem si ja tak mislim.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 13:15 

sneni je napisao/la:
drago mi je sto kažeš o svojoj župi... dao bog da donese roda kao što je moja župa donosila ploda (duhovnoga) i nije bilo ničega od ovih molitvenih grupa..zajednica..ali su i djeca i stari i mladi išli često napraviti pohod presvetom Sakramentu(na pr) ... danas toga ne primjećujem (iako postoje razne grupe)...

svaki tjedan zahvaljujući prvenstveno nastojanju molitvene zajednice i dogovoru sa Župnikom, četvrtkom imamo cjelodnevno klanjanje pred Presvetim u župnoj crkvi. Svako od članova ima svoju uru, kada smo tamo da zapravo osim molitve i čuvamo Presveto, osobito za vrijeme turističke sezone.
Kljanjanje četvrtkom prije 10 godina bilo je potaknuto mladim kapelanom koji je došao u našu župu. Danas je on poznati svećenik o kome ti stalno ,sneni, nešto brundaš :)

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 14:32 

zumzum je napisao/la:
Danas je on poznati svećenik o kome ti stalno ,sneni, nešto brundaš :)

Ako bi ja bio sam koji brunda onda bi bio "Medvjed Brundo" ali na žalost nisam sam pa bi prema onoj narodnoj da su u strahu velike oči bio "Strahinja"

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 17:38 

Eto sneni da ti se pohvalim :)
Potakla sam jednog forumaša da ode na duhovn program velečasnog Suca kog je ovdje najavio Barnaba...Tom mladom čovjeku, kog ja u živo nisam upoznala nego ovako forumaški samo i na pp., nedavno je naglo umro otac od infarkta, a potrefile su mu se još neke druge nezgode. Bio mi je na pp rekao da se nekako gubi od vjere, da mu je vjera oslabila...ja sam ga poticala da bez obzira na sve ide na nedjeljne mise i moli se i za oca i za potrebe....
sad mi se javio da je velečasni blizu njega i da će on možda, jedino na nedjeljnu misu otići kad je kardinal Puljić...lijepo sam mu sugerirala da ode, da se ne plaši, da je sve ovo pod strogom kontrolom KC, jer je čovjek zaključio prema novinama i na forumima, da je velečasni zastranio..
no da skratim, evo javio mi se čovjek sretan i zahvalan, čak je uspio i do velečasnog doći na razgovor od 10 minuta....Ono što ga je najviše iznenadilo je koliko je Zlatko normalan i jednostavan, a u kontaktu blizak i spontan.

sneni, voljela bih otići na jednu takvu obnovu Zlatkovu s tobom :)
e onda bih ti dala da kažeš slobodno, ako bi uopće i imao, što lošeg ,,

:lol:

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 20:09 

zumzum je napisao/la:
sneni, voljela bih otići na jednu takvu obnovu Zlatkovu s tobom :)
e onda bih ti dala da kažeš slobodno, ako bi uopće i imao, što lošeg ,,

:lol:

Promašeno totalno, koji ti je cilj, da ja budem "opijen Sudcem ili bilo kojom ličnošću" ili da dobije pomoć u nošenju križa (kojeg stvarno nosim na osobnom planu) ili pomoći u pastoralnom radu.
Nikada me nisu "estradne ličnosti" opijale, nikada nisam prihavaćao neku ličnost, jer su je svi drugi prihvaćali (zbog toga sam trpio i trpim) pa mi ni Sudac u tom smislu ne treba.
Ako mi treba pomoć u nošenju osobnog križa, ili pastoralnom radu imam, hvala Bogu popriličan broj dobrih i svetih, požrtvovnih svećenika (daleko od medijske pompe) koji mi stvarno pomažu...

Ako mu je pomogao, hvala Bogu! Ima svećenika koji ljudima pomažu a da to nigdje nije objavljeno... A Isus reče: ti kad daješ milostinju (činiš dobro) ne trubi pred sobom da ljudi vide tvoju dobrotu...primio si plaću svoju...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata