Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 18:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 03, 2009 14:52 

:wink: Niti tai-chi, niti joga niti bilo koja Dalekoistočna vještina nisu odvojene od tijela i duha. Tijelo i duh čine sveto jednistvo i sva snaga je u toj spoznaji.
To nije naša zapadna gimnastika, ali niti naša duhovnost. Dok činiš vježbe, koje trebaju biti tako uvježbane da više ne moraš razmišljati: aha, sad trebam ovo ili ono - sve ide samo do sebe, a tvoj duh prati kretnje i niti jedna kretnja nesmije biti izvedena da je nisi svijestan. Onda možeš očekivati neke rezultate. Za to pak treba vremena i vremena. Za večinu to ostane samo razbibriga i pomodarski hir koji splasne već nakon nekoliko mjeseci.
A i što bi zapadnjaku jedna disciplina koja mu pomaže da svoj duh i tijelo drži u ravnoteži i skladu s prirodnim načinom života, kada se taj način života odavno ne prakticira.?
Čovjekovo tijelo i duh čudesno je djelo Božje koje je nažalost izgubilo iskonsku vezu s okolinom i onim što zovemo priroda. Kada se čovjek vrati jednom prirodnom načinu života i postane svijestan da je sastavnica prirode u kojoj je sve fantastično povezano i postoji izvrsna komunikacija i dosluh između cjelokupne žive i nežive prirode i energija koje ju ispunjuju; onda spada s očiju ta koprena tajnovitosti i magijskih sila kojih se ljudi toliko boje, a ostaje čudesnost života u žiži kojega je Stvoritelj.
Neće nam kruna spasti s glave ako priznamo da je Istok u toj spoznaju daleko napredniji od nas. Ali i tamo ima malo onih koji spoznaju bit stvari. Večina sve to pripisuje magijskim silama raznih božanstava (deva) i drugih duhovnih bića, tako da su na Zapadu u kršćanstvu neki teolozi vrlo skeptični i sve odbacuju kao plod poganstva.
Sve osvisi o nakani i svijesti onih koji takve vježbe koriste. Večina zapadnjaka ipak misli da će prvenstveno ''dotjerati'' svoju tjelesnu figuru, a o onom duhovnom i ne razmišljaju previše.
U religiji, koja je na Dalekom istoku i filozofija i medicina i još puno toga, riječ duhovno ima sasvim drugačiju konotaciju nego na Zapadu i to se nesmije nikada miješati.
Kako prosječan pojedinac na Zapadu sve skupa gleda vrlo površno, teško da bi si dao truda pokušati shvatiti tu razliku. On će, ili sve to gledati kao gimnastiku, a ako mu se ukaže da to ima i neku svoju duhovnu pozadinu, on će bez oklijevanja prihvatiti religiju iz koje pojedina disciplina proizlazi i na koju će ga kad-tad učitelj uputiti. Stoga neka upozorenja nisu na odmet.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 20:45 

Giovi je napisao/la:
Kad bi se moglo odvojiti duhovnu dimenziju iz tih praksi, onda tu zasigurno ne bi bilo problema.

Na koji način možeš odvojiti duhovnu dimenziju tih praksi da bi postigao cilj - a cilj je kako Leja kaže opuštanje? Bez duhovne dimenzije za opuštanje je dovoljno da si osiguraš udoban prostor i samoću. Jednostavno legneš i odmaraš!!! :roll:
Druga je stvar ako smetnju opuštanju čine neke pojave koje opterećuju dušu. Kršćaninu tada treba Ispovijed, a ne tai-chi, prana, reiki, usklađenje s umrlim inteligencijama iz svemira i svašta još.

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2009 14:17 
Administrator

ruta je napisao/la:
Na koji način možeš odvojiti duhovnu dimenziju tih praksi da bi postigao cilj

Moje mišljenje je da se ne može to odvojiti jer se to onda više ne bi zvalo tai-chi već ovakve ili onakve vježbe. Zato sam napisao da "kad bi se moglo odvojiti duhovnu dimenziju" ne bi bilo problema.

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2009 18:20 

Potrazila sam na internetu vjezbe chi gong....to je vjezba koja prati disanjem..Prihvatila sam to..Trener obraca vise paznju bas na disanje,a manje na vjezbu kako je izvodimo..Posebno naglasava "disanje",i kaze onima koji ne mogu uskladiti tehniku vjezbe s tehnikom disanja da se posluze "Mantrom".....Oooooommm...To je meni neprihvatljivo,mozda trebam posebno objasnjenje da shvatim zasto mjesa to dvoje zajedno...A drugo ,rekao je da to isto kako kad molimo krunicu.??????Odlucila sam da ga iduci tjedan pitam,jer imam kod njega (masazu kicme)Tada sam sama s njim i pitat cu..
Ali me itekako interesuje vase misljenje...Znam da ima dosta dobrog ,ali ja osobno ne volim to sto "mjesaju"Zato pitam,a ujedno i drugima da pomognem koji se nalaze skupa samnom...

Hvala svima na odgovorima..!

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 05:58 

Citat:
Leja je napisao/la:
Potrazila sam na internetu vjezbe chi gong....to je vjezba koja prati disanjem..Prihvatila sam to..Trener obraca vise paznju bas na disanje,a manje na vjezbu kako je izvodimo..Posebno naglasava "disanje",i kaze onima koji ne mogu uskladiti tehniku vjezbe s tehnikom disanja da se posluze "Mantrom".....Oooooommm...To je meni neprihvatljivo,mozda trebam posebno objasnjenje da shvatim zasto mjesa to dvoje zajedno...A drugo ,rekao je da to isto kako kad molimo krunicu.??????Odlucila sam da ga iduci tjedan pitam,jer imam kod njega (masazu kicme)Tada sam sama s njim i pitat cu..
Ali me itekako interesuje vase misljenje...Znam da ima dosta dobrog ,ali ja osobno ne volim to sto "mjesaju"Zato pitam,a ujedno i drugima da pomognem koji se nalaze skupa samnom...

Hvala svima na odgovorima..!

:wink: Taj tvoj majstor je neki šarlatan. Bavi se svim i svačim da bi iz naivnih izvlačio novac. Obično se pravi majstori tai chia ili taichi gonga ne bave masažama, a možda je i kozmetičar? Jednako tako mantra om nije sastavnica vježbi koje dolaze iz taoističke tradicije, nego iz hinduizma i, dakako, ne samo da nema veze s krunicom, nego niti s kršćanstvom uopće.
Trebaš mu otvoreno reči da si protiv svakog sinkretizma na području vjere i da je nepristojno nekomu krojiti njegovu vjeru po svojim fantazijama, jer je iz svega razvidno da dovoljno ne poznaje svoju tematiku kojom se bavi pa pravi čuspajz od svega što mu padne na pamet.
Čisto za informaciju; ozbiljni učitelji meditacija koje dolaze iz hinduizma ne preporučaju najaču mantru om neposvećenoj osobi jer može pretrpjeti veliku razornu štetu....
U takvim slučajevima kao što je ovaj tvoj, predstoji ti odrešit razgovor s tom osobom u kojemu trebaš jasno dati do znanja da te takav pristup vježbama ne zanima. A da ga malo ispitaš, pokušaj ga pitati kakve veze mantra om ima s tai chijem?

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 16:03 

Super...Angelus,hvala ti puno..Mnogo mi znaci ovo sto si odgovorio..Ja sam vec bila kod doktora i trazila sam da mi promjeni tu terapiju u nesto drugo,ali navodne ne moze vise..jer su termini popunjeni..Po svoj prilici odustat cu od chi gong..Ali sam malo radoznala da vidim do kraja ("sta on prodaje sve pod chi gong")Jer tehniku koji mogu pronaci na netu,vjezbu ne odgovara njegovoj..Nema nikakav redosljed..a stalo mi je do toga da budem sigurna sta je pravi chi gong da mu mogu reci..i da mi objasni..zasto takva vrsta terapije..!

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 14:29 

angelus je napisao/la:
Citat:
Taj tvoj majstor je neki šarlatan. Bavi se svim i svačim da bi iz naivnih izvlačio novac. Obično se pravi majstori tai chia ili taichi gonga ne bave masažama, a možda je i kozmetičar?

Malo iz radoznalosti a malo iz zahvalnosti ponudila sam mu 10 € ali nije htjeo uzeti,rekao mi je da smo mi svi kolege i da pripadamo jednoj firmi.Da on svoju placu prima isto kao i ja..i ne vidi razlog zasto bi trebala biti zahvalna...
Bila sam na razgovoru i pitala sam ga da li je on "Maista" ili je samo "Trener"
Odmah je rekao da je samo trener,da nema Maista -polozeno...On je Fizeoterapeut.
Ovo je ljeciliste Dom od Zeljeznice,i jedan je Maista otisao u penziju i on ga je zamjenio?
Dom je trazio zamjenu ,ali je bio preskup i on je ponudio da on dajete te vjezbe..Ne vidim nikako ispravno to sto se nasega bolesnickog osiguranja tice da tako nesto prihvaca..?
Itekao su oni odgovorini ,za ono sto nude pod Terapiu..
Ja sam dosla ovdje zbog bolesti kicme (ukocenosti) i nespavanja..

Citat:
Trebaš mu otvoreno reči da si protiv svakog sinkretizma na području vjere i da je nepristojno nekomu krojiti njegovu vjeru po svojim fantazijama, jer je iz svega razvidno da dovoljno ne poznaje svoju tematiku kojom se bavi pa pravi čuspajz od svega što mu padne na pamet.

Da zaista je tako..
Rekla sam da to ne prihvacam,a pogotovo sam trazila od njega da mi objasni kakve veze ima Mantra s Tai Chi,Qi Gong..jer to dvoje ne idu zajedno.Na,njegov odgovor je bio,zaista to dvoje ne idu zajedno ,ali ima onih koji to lako prihvacaju i tako se lakse opuste..Cilj opustanja je vrlo vazan,tako mozes umjesto "Oooomm" upotrjebiti rijec Isus,Amen,Aleluja ili nesto drugo???
Ponovo sam ga pitala,ali to nije odgovor kakvu ulogu to dvoje cine zajedno..?Tu je se uzmucao i rekao,daje to samo tako spomenu,ali da to nije moranje..?I sta kaze na to ako s tim nekoga dovodi u zabludu?Kaze ,nije mu bila namjera..dovesti nekoga u zabludu,jer odmah na pocetku je rekao da ako netko ima pitanja neka ga pita..Na ja,ja ne vidim tako jer nije igranje i samo tako spominjanje,ako je terapija u pitanju..
Citat:
.Čisto za informaciju; ozbiljni učitelji meditacija koje dolaze iz hinduizma ne preporučaju najaču mantru om neposvećenoj osobi jer može pretrpjeti veliku razornu štetu....
U takvim slučajevima kao što je ovaj tvoj, predstoji ti odrešit razgovor s tom osobom u kojemu trebaš jasno dati do znanja da te takav pristup vježbama ne zanima. A da ga malo ispitaš, pokušaj ga pitati kakve veze mantra om ima s tai chijem!

Odmah na sljedecem satu pojasnio je cijeloj grupi,da ne dovodi u zabludu .da je to samo tako rekao,ako ima onih koji se s tim sluze da mogu koristiti to,"ali da nikako nije moranje?"za one koji to ne zele..
Pitala sam ga ako nije problem da mi kaze"kojoj je religiji on pripadao?"Nasmijao se i rekao da on jos uvjek pripada Katolickoj,(smatra sto se nije ispisao iz Crkve)Krsten je,primio sv. pricest i krizman je u katolickoj Crkvi.Tada sam ga pitala,pa kako on misli da da se katolicka Crkva slaze s tim?I da ja ne vidim nikako da on jos uvjek pripada...,da na papiru pripada jer placa porez crkvi,ali u prakticnom zivotu ne zivi svoju vjeru...I tu je ostao zbunjen i dodao,tu ima dosta toga sto je tako,kako jest...?
Sta reci na to,i dalje ostaje nerazjasnjeno..

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 16:13 

:wink: Problem je što su to neuki ljudi, a i samo lječilište je tak, tak. Samo da je neka pomodna ponuda.
Dobro si postupila. Taj čovjek, kao i mnogi drugi uopće nije vjernik, on je kršćanin na papiru, pa ga to i ne može smetati što pravi jedan čušpajz od taoizma, hinduizma i kršćanstva.
Načelno treba uvijek jasno reči da je tvoja vjera neupitna, a da te vježbe prihvaćaš kao vježbe, e ne kao neki ritual.
Dvije m antre om i aum jesu temeljne, univerzalne hinduističke mantre koje koriste samo posvećene osobe, a laici i oni koji žive svetovnim životom mogu imati samo neprilike, jer ih te vježbe uvlače u jedan drugi svijet koji je svijet nirvane. Osobe koje bi svojevoljno koristile te mantre mogu postati smušene, izgubiti osjećaj za racionalno....
Tai chi gong i tai chi i druge vježbe toga tipa operiraju energijom chi, a to je životna energija. Imanentna, svuda prisutna, kao neki fluid koji daje snagu, bistrinu i razigranost. Ona je sveprisutni eter i sastavnica je prirode.
A taj tvoj siroček trener je, kak bi mi zagorci rekli, najobičniji bedak.

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2009 12:36 

Vidim da se u ovim posljednjim postovima pisalo o tome kako neke bolnice preporučuju jogu, tai-chi, vježbe disanja uz mantre i sl. kao pomoć pri opuštanju, za smanjenje ukočenosti kralježnice i sl. Znam da se joga često reklamira kao lijek protiv stresa i depresije. Prije sam bila uvjerena kako je sasvim dobro što se osim znanstvenih, medicinskih tretmana i farmaceutskih rješenja nudi bolesnima toliko alternativnih stvari, koje neovisno o vjerskom stavu, fizički ili psihički mogu pomoći čovjeku.

Toliko smo zatrpani reklamama, da me IZNENADIO jedan internetski članak početkom ove godine o tome kako su se 70-tih i 80-tih godina vršila znanstvena ispitivanja koliko joga i istočne meditacije utječu na smanjenje depresije i stresa, te psihosomatskih oboljenja. Rezultati istraživanja bili su toliko mali (znanstveno zanemarivi) da su se liječnici prestali baviti time, osim nekih (kao što je to nažalost u medicini sve češće) koji su eksperimentirali u reklamne svrhe… Znači, potvrđeno je da je bavljenje jogom radi smanjenja depresije i stresa ustvari običan placebo-efekt… tj. ako vjeruješ da će ti pomoći, možda ti se stvarno posreći i imaš koristi od toga…

Iznenadila me moja vlastita naivnost dotada kojom sam opravdavala kolegicu i njene odlaske na jogu. Pošto nije htjela razgovarati o svojim teškoćama, a hinduizam ju inače nije zanimao, mislila sam da zaista nema ničeg lošeg u tome. Međutim nakon mjesec dana mi se požalila da ju stres već toliko muči da poželi pronaći MIR i to takav da, „ako se i zgrada počne rušiti, ona ostane smirena i niti ne trepne okom“. A koliko je takav mir daleko od ravnodušnosti, neosjetljivosti i apatije? Nije daleko. Uostalom, nakon par mjeseci i sama je shvatila da jogom čini samo rituale, a stvarni problemi koji ju muče postaju sve gori i gori…

Imam dojam da mnogi ljudi, a pogotovo mlađi i zdraviji, odlaze na jogu zbog sličnih problema. O takvim stvarima ponekad je teško razgovarati s najbližima, a naše vrijeme je takvo da je toga sve više i više. I mislim da bi njihov stav „Želio bih ići na jogu“ već trebao biti signal da se drugi zapitaju o pravim razlozima… i pokušaju na neki drugi način pomoći… Iznenadilo me i svjedočenje jedne iskusne i ozbiljne medicinske sestre na seminaru kako su istraživali pozadinu i okolnosti težih psihičkih slučajeva i uzrocima suicidalnosti mladih ljudi u regiji, te došli do zaključka kako je gotovo svim tim slučajevima zajedničko to da su prije ili kasnije rješenje tražili u tehnikama istočnih religija (jogi)…

Mislim da bi i svećenici trebali nešto više govoriti o tome, jer ima i u Svetom Pismu i nedjeljnim čitanjima dosta poticaja za razmišljanje o problemima o kojima se inače ne govori: odustajanje, predavanje, bijeg od odgovornosti, klonuće duha, letargija i bezvoljnost nakon razočaranja. Primjerice, proroci Ilija, Jona i dr.
Za ovaj post nadahnuo me upravo jedan svećenik koji je u nedjelju (mada nije govorio o jogi) tako dobro povezao ove poteškoće i primjere s Božjim kruhom – Njegovim milosrđem i ljubavi, koji su jedino rješenje za probleme ljudskog duha i duše…

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2009 20:27 

Adrijana jako si lijepo obrazložila što se joge tiče. Joga je dijametralno suprotan nauk katoličkom nauku. Jogom se nastoji postići savršenstvo čovjekova duha i tijela a mi katolici znademo da je savršen jedino Bog. Nama je dan svakome njegov križ da ga nosi. I Gospodin kaže da je to jedini put (uzmi svoj križ i pođi za mnom).
Osim križa dužni smo prihvatiti i svoju grešnu prirodu. O borbama sa svojom grešnom ljudskom prirodom svjedočili su mnogi (sada) sveci. A da bi se borili protiv grešnosti trebamo je priznati svome Bogu. Od jogija to nećeš doživjeti. Oni su savršeni, njima Bog ne treba.
U mladosti me je jako zanimala joga i čitala sam po nekoliko puta iste knjige o tome. I u tom periodu života mislila sam da nemam grijeha. Tek kasnije sam dobila dar da uvidim veličinu svoje zablude.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 06:18 

:wink: Adrijana je dosta opširno o jogi i nekim alternativnim metodama liječenja. Ima u tim zapažanjima dosta istine ali i predrasuda.
1. Joga, pa i njoj sličnim tehnikama jednostavno nije Zapad masovni prostor jer je nastala u jednom sasvim drugom svjetonazorskom okruženju, pa i tamo gdje joj je domovina nije baš za svakoga.
Ono što je kod joga asana dobro to su prilagođene vježbe istezanja mišića, tetiva... za što nam nije potrebna religijska i svjetonazorska pozadina, a mogu se naučiti preko videosnimki.
2. Očito je zabluda optuživati dalekoistočne religije za suicide zapadne mladeži, jer, daleko je očitije, da su tražili lijeka svojim boljkama koje mogu imati razne uzroke, a neki su nam dobro poznati, a to je ono što From naziva ''egzistencijalnom prazninom'', koja je poput neke crne rupe u psihi mladog čovjeka. Dugo se koprca uz pomoć i droga i seksualne razuzdanosti i raznih sekti, a zapravo mu manjka toplina pravog doma, prave roditeljske ljubavi i dobrog Boga Stvoritelja i največeg čovjekovog prijatelja.
Jednako kao što se mnogi mladi čovjek bezuspješno koprca sa svojim problemama, tako se i mnogi propovjednici i dobri katolici koprcaju uspostavljajući krive dijagnoze, pa ako se i otkrije ona prava, nema dovoljno volje i snage učinkovito se upustiti u pomoć onima kojima je potrebna.
Volim jasnoću.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 09:34 

Hvala na ovim odgovorima, pa zato smo tu da i neke predrasude rješavamo...
Znam u kakvoj je kulturi joga nastala i da niti na Istoku nije za svakoga, ali svejedno imam takav dojam da zapadne katolike ona prvenstveno zanima kao jedna od metoda opuštanja i stvaranja „duhovne ravnoteže“, mada ni sama ne znam kako to definirati: mislim da se ljudi jednostavno žele osjećati bolje... Ne znam kako objasniti pojam duhovne ravnoteže pošto se nikad nisam bavila jogom – samo se nadam da to nije onaj skladan odnos Yina i Yanga iz kineske narodne predaje...

Ono što želim dodati jest da sam u priručnicima holističke medicine našla neka upozorenja i neke nejasnoće oko:
1. transcendentalne meditacije
Stoji: „Za ljude kojima spiritualnost i religija ništa ne znače, meditacija možda i nije prikladna, jer se tijekom vježbanja pojavljuju neke sprege koje se ne mogu razumjeti ako osoba ne posjeduje nikakav interes za spiritualnost.“

Kakva je to spiritualnost u transcendentalnoj meditaciji?

2. autogeni trening
„Pozor!
Autogeni trening ne smije se primijenjivati kod depresija, teških tjeskobnih stanja i halucinacija. Ovdje sva ta predočenja i slike mogu rezultirati pogoršanjem bolesti, može se pojačati koncentracija na daljnje povlačenje u sebe.“

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 13:16 

:wink: Neki termini koji se naširoko rabe na Zapadu kao što su duhovnost, duhovna ravnoteža, spiritualnost.... plitke fraze iza kojih gotovo da i nema ničega. U duhovnost se trpa npr. i sotonizam i neopoganstvo i bogzna što sve ne, a pod pojmom duhovna ravnoteža vjerojatno misle izbalansirana imanencija s transcendentnim, premda tzv. Nova duhovnost (u okviru New age-a) zapravo i ne poznaje transcendenciju o kojoj govore kršćanski teolozi.
Sva su ta ''učenja'' smišljeno pojednostavljena do stupidnosti i otuda razmjerno velika popularnost. Takvi priručnici obično započinju; 'da biste to shvatili ne morate završiti neku posebnu školu' - drugim riječima to je za nepismene. Kumica pročita neko takvo ''biser-izdanje'' i onda maltretira vlastito dijete: sine, ne sjedi tako naslonjen jer ti ne može cirkulirati energija .... :roll:

Autogeni trening ne bi trebalo miješati sa bilo kakvim sektama, jer se radi o dubinskom opuštanju i ništa više. AT je dijete Zapada, premda neki naši revni svećenici (oni koji drže duhovne seminare) dosta sumnjičavo gledaju na AT. Na neke, koji inače pričaju nebuloze nije vrijedno niti spominjati, ali sam o tome jedanput razgovarao s p. Linićem i on je nepovjerljiv prema AT, a doznao sam i zašto. Pojedine vježbe donekle slijede energetske centre ili čakre. Da bismo otkrili te ''energetske centre'', koji su zapravo najači nervni spletovi u našem tijelu i koji igraju važnu ulogu o cjelokupnom organizmu ne treba ići na Daleki istok, jer je to odavno poznato i na Zapadu.
Zašto se nekim osobama ne preporuča AT? Razlog je vrlo jednostavan. U stanju duboke opuštenosti izranjaju ''zaboravljene'' traume i strahovi iz djetinstva ili rane mladosti. Kojekakvi konflikti na tom području koji su potisnuti iz svijesti u nesvijesno, sada ponovno izranjaju, ali kao anonimni ''bauci'' koji mogu svojim negativnim nabojima straha i nemira doslovno preplaviti našu svijest.....
Jedan polaznik AT svjedoči kako za vrijeme prve vježbe težine njegova ruka umjesto da bude teška, kakva je i zapovijed, ona se doslovce želi odijeliti od prostirke nekud uvis... To je prvi jasan simptom da ta osoba ptena prekinuti AT, jer ga njegovo unutarnje ja upozorava na opasnost koja mu prijeti, ako bi nastavio jer postoji ili postoje spomenuti konflikti, koji ne mogu više izaći u svijesno stanje kao jasan zapis nego kao strah kojemu je pravi uzrok sakriven.....

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 17:46 

angelus je napisao/la:
Ono što je kod joga asana dobro to su prilagođene vježbe istezanja mišića, tetiva... za što nam nije potrebna religijska i svjetonazorska pozadina,

Asane nisu isto što i vježbe istezanja. Kad izvodiš asanu moraš udisati - istovremeno dok zauzimaš zadani položaj tijela. Kad zauzmeš ciljani položaj tijela, zaustavljaš dah, što duže možeš zadržavaš dah a istovremeno usmjeravaš svijest u pojedini dio tijela. Svaka asana jača neki dio tijela.
Na kraju svakog ciklusa asana izvodi se vježba opuštanja uz meditaciju koja završava tako da se čovjek osjeća beztežinski i bez misli, čisto ništavilo, ugodno je, ali iza toga je težak povratak u stvarnost. Dugo sam se u mladosti bavila jogom i dobro mi je poznata materija. Čovjek se osami, nisu mu više bitni kontakti s drugim ljudima, nije u stanju suočavati se s problemima i životnim izazovima, bježi od svega, osjeća se tjeskobno. Usporedo s time počinješ se zanimati i za druge nadnaravne pojave. A Crkva i Bog pomalo i polako se gube iz života. Nije mi ugodno sjećanje na to razdoblje života.

Vrh

PostPostano: Ned lis 11, 2009 06:36 

Pročito je da na ovom području treba biti jako oprezan. Nedostatak informacija i preporuka za ponašanje vjernika je isto vidljiv, no raduje činjenica da se sve više radi na tome. Evo jedne dobre vijesti:

Simpozij "Crkva i medicina pred izazovom alternativnih iscjeliteljskih tehnika" održat će se od 13. do 15. studenoga 2009., u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, dvorana "Vijenac", Kaptol 29a, 10000 Zagreb.
Seminar organiziraju: Nadbiskupijski pastoralni institut, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatsko katoličko liječničko društvo. http://www.injigo.com/index.php?menu=50&action=300

Predpostavljam da će i radovi s tog seminara biti objavljani što će sigurno doprinjeti da zainteresirana stručna i nestručna javnost dođe do pravih informacija jer će se okupiti veliki broj teologa i liječnika, koji žele upozoriti na velike probleme u vezi s nadriliječništvom u Hrvatskoj, a jedna od tema je i potreba za donošenjem zakona o alternativnoj medicini.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata